laptop questionDit is een vraag die vaak gesteld wordt. Hieronder zetten we een aantal aandachtspunten op een rij die u mogelijk kunnen helpen bij deze afweging.

Mobiliteit
Zoekt u een computer om op verschillende plekken (binnen en buiten de deur) mee te kunnen werken, dan heeft u een laptop nodig. Een desktop is dan uiteraard geen optie.

Ergonomie
Hoeveel uren per week werkt u op de computer? Is dat minder dan acht uur per week dan is een laptop ergonomisch gezien nog een acceptabele optie. Denk hierbij dan wel aan een muis die goed in de hand ligt. Lang achtereen met een slechte muis of een touchpad werken is vaak de oorzaak van RSI. Bij meer uren is het vanuit ergonomisch oogpunt toch te overwegen om een desktop aan te schaffen. Bij een desktop kunt u een goed toetsenbord en muis aanschaffen en een scherm met een hoge resolutie dat ook nog eens beter in te stellen is qua hoogte en afstand.

Performance
De hardware van een desktop is, bij de zelfde aanschafkosten, sneller dan van een laptop. Dat geldt niet alleen voor de processor maar ook voor de grafische kaart. Hierdoor is een desktop eerder geschikt voor zware toepassingen zoals tekenwerk, bewerken van foto’s en films maar ook games.

Reparaties en upgrades
Reparaties aan een laptop zijn doorgaans aanzienlijk duurder dan reparaties aan een desktop. Ook het vervangen van een laptopaccu is niet goedkoop. Een accu van een laptop is na drie jaar vaak zover uitgeput dat u de laptop alleen nog aan het stopcontact kunt gebruiken om er zeker van te zijn dat deze blijft werken. Wilt u de accu vervangen, dan praten we al gauw over een bedrag van € 80,- Waar upgrades zoals een tweede harde schijf in een desktop eenvoudig zijn uit te voeren, is dit in een laptop vaak onmogelijk.

Conclusie
Een laptop is een mooi compromis voor mensen die een mobiele computer nodig hebben en/of thuis geen ruimte hebben voor een desktop computer. Is dat echter wel het geval, gebruikt u de computer veel en is performance belangrijk voor u, overweeg dan de aanschaf van een desktop computer.

Submit to FacebookSubmit to Twitter