meltdownOngetwijfeld heeft u in het nieuws gehoord van de CPU bugs Meltdown en Spectre die op 3 januari 2018 gepubliceerd zijn. Door een ontwerpfout in processoren van meerdere fabrikaten zijn wereldwijd bijna alle computers kwetsbaar door deze  bugs.

Voor de Meltdown bug, die het grootste risico met zich meebrengt, heeft Microsoft voor haar Windows producten inmiddels een update uitgebracht. Een aantal antivirus producten blokkeerden echter de installatie van deze update. Inmiddels zijn de antivirus oplossingen van Kaspersky en Bitdefender aangepast.

BP-Web adviseert dan ook om zo spoedig mogelijk de laatste update van uw antiviruspakket geforceerd uit te voeren en vervolgens via Windows Update te zoeken naar updates en de cumulatieve update van Microsoft die op 3 januari is uitgebracht uit te voeren. Na iedere update moet de computer opnieuw worden opgestart.

Huidige status

Vandaag (6 januari 2018) zijn de producten van Avast, Avira, EMSI, ESET, F-Secure, Kaspersky, Malwarebytes en Symantec volledig compatibel gemaakt met de Microsoft patch. Andere producten van o.a. McAfee en Trend Micro zijn wel compatibel maar vereisen het handmatig toevoegen van een registersleutel.

Performance impact

Een benchmark test die we hier uitvoerden met Novabench software liet zien dat de CPU score na installatie van de Microsoft patch ca. 10% lager ligt dan daarvoor. Uw PC wordt er dus volgens de meting iets trager van. In de praktijk merken we hier niet veel van.

Ondersteuning

Mocht u hier vragen over hebben of mocht u ondersteuning wensen bj het uitvoeren van deze beveiligingsupdate, neemt u dan contact met ons op. Wij kunnen u, indien gewenst, op afstand ondersteunen middels onze helpdesksoftware.

Submit to FacebookSubmit to Twitter