Wanneer je een nieuwe laptop wilt aanschaffen is de keuze groot. Niet alleen kun je kiezen uit meerdere merken maar er zijn veel meer zaken die aandacht nodig hebben. Of je nou kiest voor een laptop van Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo of nog een ander merk, je zult steeds ook moeten kijken naar de specificaties van de aangeboden laptops. Om je hierbij te helpen, geeft BP-Web hieronder een aantal tips.
Het formaat
Ga je veel op pad met je laptop, kies dan voor een laptop met een 13,3″, 14″ of hooguit 15,6″ scherm. Als je je laptop alleen thuis gebruikt, bijvoorbeeld als vervanger van je desktop pc, dan heeft een 17″ scherm de voorkeur.
Het scherm
Over het scherm valt veel te zeggen. We hebben het formaat al genoemd maar er is meer.
– Mat of glanzend?
Een mat scherm heeft als voordeel dat je minder of geen reflecties ziet. Dit werkt veel prettiger dan op een glanzend scherm.
– IPS of TN scherm?
Veel laptops hebben tegenwoordig een IPS scherm. Dit is echt een aanrader omdat de kleurechtheid en de kijkhoek van een IPS scherm veel beter is dan van een TN scherm.
– Resolutie
Het advies is om te kiezen voor een resolutie van minimaal 1920x1080px (Full HD).
– Helderheid
Werk je veel buiten of in een omgeving met veel licht dan is een helderheid van minimaal 250 nits aan te bevelen.
De Processor
De processor is het werkpaard van de laptop en bepaalt voor een groot deel de verwerkingssnelheid. Gebruik je de pc alleen voor browsen op Internet en het lezen van je mail dan is een i3 processor een goede keuze. Als je wat meer complexe taken uitvoert zoals foto’s bewerken of meerdere vensters en processen tegelijkertijd gebruikt dan is een i5 een goede keuze. Voor een gaming laptop of een laptop die voor 3D tekenwerk of het renderen van films wordt gebruikt, kies je liever voor een i7 processor. Daarnaast is voor deze laatste categorie een goede grafische kaart belangrijk.
De Intel i-serie processoren heeft overigens ook een AMD tegenhanger die vaak iets goedkoper is. Dit zijn de Ryzen 3, 5 en 7 als alternatief voor de Intel i3, 5 en 7.
Het werkgeheugen
Microsoft adviseert als minimum geheugen voor Windows 10 en Windows 11 4 GB (Gigabyte) geheugen. Met 8 GB loopt het allemaal iets soepeler. Wij raden 8GB dan ook zeker aan in combinatie met Windows 11.
De ‘harde’ schijf oftewel data-opslag
De data-opslag heeft de laatste jaren de meeste impact gehad op de snelheid van de pc of laptop. Het vervangen van een traditionele schijf met draaiende magnetische schijven en bewegende magneetkoppen door een SSD (Solid State Disk) gaf een laptop al snel een grote snelheids boost.
Tegenwoordig heeft iedere laptop een SSD waarbij ons advies is om minimaal een SSD van 250GB te kiezen. Als je veel data opslaat is een 512GB of 1TB een betere keuze. Schaf in ieder geval geen laptop met 120GB opslag aan. Microsoft heeft nu al aangekondigd dat Windows 11 alleen al voor het besturingssysteem 60GB vraagt waar dit bij Windows 10 nog maar 20GB was.Er zijn ook laptops met dubbele schijven maar die hebben niet de voorkeur in verband met batterij gebruik.
Recente laptops zijn voor data-opslag voorzien van M.2 SSD’s waarbij er twee varianten zijn de AHCI en de NVMe waarbij deze laatste de snelste is.
Het besturingssysteem
Hier beperken we ons tot Microsoft Windows 11 omdat dit het meest gebruikte besturingssysteem is. Van Windows 11 zijn de volgende versies het meest gangbaar: Windows 11 Home en Pro. De keuze is afhankelijk van het gebruik. Voor thuisgebruik is Home een goede keuze. Voor zakelijk gebruik, met name wanneer de laptop in een domein moet worden opgenomen, heb je de Pro versie nodig.
Onafhankelijk advies
Kom je er met bovenstaande tips niet uit of heb je vragen, neem dan contact met ons op. BP-Web adviseert je graag en helemaal onafhankelijk. Ook het installeren van je nieuwe laptop of het overzetten van de data van je oude pc of laptop kunnen we voor je regelen. Wij leveren en installeren ook indien gewenst een Officepakket en Bitdefender als Antivirus oplossing.