Nieuw of refurbished, dat is de vraag

Nu het einde van Windows 10 (oktober 2025) in zicht komt, neemt het aantal aangeboden refurbished pc’s en laptops enorm toe. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat Microsoft hoge hardware-eisen stelt voor  Windows 11. Vaak zijn daardoor pc’s of laptops die nu nog goed functioneren niet geschikt voor Windows 11.

Wat betekent refurbished?

Een refurbished pc of laptop is een apparaat dat eerder is gebruikt en is gereviseerd cq opgeknapt en wordt aangeboden voor hergebruik.

Is het slim om refurbished te kopen?

Op zich is hier niets mis mee maar bedenk wel dat als je nu een refurbished pc koopt die niet aan de eisen voor Windows 11 voldoet, je na oktober 2025 een probleem hebt. De pc zal dan niet geschikt zijn om te worden ge-upgrade naar Windows 11 en zal onder Windows 10 geen beveiligingsupdates meer ontvangen.

Op mijn refurbished pc is al Windows 11 geïnstalleerd

In dat geval zal je pc mogelijk wel aan de eisen voldoen maar let op. Soms worden niet geschikte pc’s met een truc voorzien van Windows 11. Deze truc werkt slechts totdat de volgende versie-upgrade van Windows 11 voorbij komt en zal dan weer met dezelfde truc moeten worden ge-upgrade. Dit is iets wat de gemiddelde pc gebruiker niet gaat lukken.

Hoe weet ik of een refurbished pc geschikt is voor Windows 11

Microsoft geeft hier een overzicht van de systeemeisen voor Windows 11.

Dit is een nogal technisch verhaal maar ik zou de leverancier schriftelijk laten verklaren dat je refurbished pc voldoet aan de door Microsoft gestelde eisen voor Windows 11.

Mocht je nou twijfelen of vragen hebben over de Windows 11 geschiktheid van je laptop of pc, neem dan gerust contact met ons op. Voor de duidelijkheid, wij verkopen geen refurbished of nieuwe laptops of pc’s maar kunnen je wel adviseren over de aanschaf. Ook kunnen we je pc inrichten met Windows 10 of 11 en Microsoft Office 365, de bestanden van uw oude naar nieuwe pc overzetten en niet onbelangrijk uw pc voorzien van Bitdefender Antivirus Plus.