Verbeter je WiFi bereik in en om het huis

Een goede WiFi-verbinding zowel binnen als buitenshuis.

Door het gebruik van steeds meer mobiele apparaten in en om het huis, is een goede WiFi-verbinding van ‘levensbelang’.

In de meeste gevallen wordt de WiFi router van de Internet Service Provider (KPN/Ziggo etc.) als enige WiFi punt in huis gebruikt. Deze router staat of hangt meestal niet op de meest ideale plek om een goed WiFi signaal in de gehele woning of op het terras te garanderen. Daar komt bij dat de WiFi signalen sterk worden beïnvloed en afgeschermd. Niet alleen door betonnen wanden en vloeren maar ook door HR++ glas dat een metaalcoating bevat.

Om het WiFi bereik te verbeteren, zijn er verschillende mogelijkheden variërend van hele slechte tot hele goede.

Wifi Repeater

Wifi Repeater

De Wifi Repeater is de meest goedkope maar minst goede ‘oplossing’. Een repeater moet het bestaande WiFi signaal van de router oppikken op een plaats waar dit signaal nog redelijk sterk aanwezig is en dit vervolgens weer uitzenden. Je begrijpt dat dit tot verstoringen kan leiden en in ruimtes met beton en HR-glas helemaal niet gaat werken. De repeater lijkt te zorgen voor meer signaalsterkte (meer streepjes) maar de bandbreedte (snelheid) en de betrouwbaarheid van de verbinding is erg slecht.

wifi mesh systeem

Wifi Mesh Systeem

Deze mesh-oplossing is beter dan de eerder genoemde wifi repeater maar blijft problematisch wanneer het signaal door betonvloeren/wanden of hr-glas moet.
Een voordeel ten opzichte van de repeater is dat de wifi mesh access points via een verborgen wifi kanaal (backhaul) data met elkaar uitwisselen waardoor, in het geval dat de access points elkaar wel kunnen ‘zien’, de bandbreedte aanzienlijk beter is dan bij een repeater.
Sommige mesh oplossingen kunnen een backhaul verbinding maken via het lichtnet waardoor deze wel geschikt zijn in omgevingen met beton en hr-glas.

Powerline adapter

Power Line Adapter

Bij een WiFi power line adapter wordt het netwerksignaal (Internet) getransporteerd via het lichtnet (230V). Dit betekent dat je het netwerk van de router op je lichtnet koppelt en dit er op een willekeurige plek in huis of buiten, weer afpakt en als WiFi signaal uitzendt.

Deze oplossing werkt betrouwbaar wanneer er verder geen storende apparaten op het lichtnet zitten zoals powerline adapters voor andere doelen. Verder kan het zijn dat de inrichting van de groepen/fasen van het lichtnet voorkomt dat het Internet signaal goed getransporteerd wordt. Het is dus altijd verstandig om dit te laten testen voordat tot aanschaf wordt overgegaan.

Access point

Wifi Access Point

Een Wifi Access Point is de meest betrouwbare oplossing. Waarom? Een WiFi access point heeft een bekabelde verbinding vanaf de router. Er zal dus een UTP kabel (netwerkkabel) moeten worden aangelegd van de router naar de plaats waar het WiFi signaal nodig is of opnieuw moet worden uitgezonden. Daar waar dit mogelijk is, heeft deze oplossing dan ook de voorkeur.

Wat kan BP-Web voor u betekenen?

BP-Web komt graag bij u langs om een WiFi meting te doen en om de voor u beste oplossing te adviseren. Wij kunnen de juiste apparatuur leveren en configureren.
Wanneer er bekabeling moet worden aangelegd, kunnen we dit doen in overleg met onze partner Koertshuis Elektrotechniek of met uw eigen installateur.