Cybercriminaliteit neemt toe

De laatste tijd zien we steeds vaker dat klanten van ons geconfronteerd worden met cybercriminaliteit of erger nog, hiervan de dupe worden. Of het nu gaat om bankfraude, phishing-mail of pop-ups met scareware, het zorgt voor onrust en onzekerheid en soms tot financiële schade en of identititeitsfraude. Met dit artikel willen we waarschuwen tegen een aantal veel voorkomende vormen van cybercriminaliteit en handvatten bieden zodat u beter beschermd bent. 

Bankfraude

Wanneer u wordt gebeld door iemand die zich uitgeeft als medewerker van een bank, vertrouw dat dan nooit. Zelfs als u op uw telefoon het nummer of de naam van uw bank ziet staan, dan nog betekent dat niet dat u door de bank gebeld wordt.
De fraudehelpdesk geeft goede tips over bankfraude en hoe deze te herkennen.

Phishing e-mail

Phishing e-mail is er op gericht om uw persoonsgegevens, accounts of bankgegevens te achterhalen. In deze mail wordt u vaak dringend verzocht om op een link te klikken die u doorstuurt naar een nagebouwde website. U moet hier dan inloggen of een formulier invullen.
Ons advies: vertrouw je een e-mail niet, klik nergens op en gooi de mail weg.
Het Digital Trust Center van de overheid heeft goede tips over hoe u phishing e-mail kunt herkennen.

Scareware

Scareware is er in veel vormen maar is er altijd op gericht om u bang te maken en u snel actie te laten ondernemen. De laatste tijd zien we steeds meer dat mensen pop-ups op hun pc krijgen die onterecht melden dat de PC is besmet met virussen. Deze pop-ups lijken van bekende antivirus leveranciers zoals bijv. McAfee te zijn. Het doel is om u op te lichten met een duur antivirus product of u voor veel geld op afstand zogenaamd te helpen met een probleem dat niet bestaat. Ondertussen kan er via helpdesk software zo maar een virus worden geïnstalleerd.

Ziet u deze pop-ups ook op uw pc of laptop, klik er dan niet op. Wanneer deze pop-ups iedere keer terug komen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen vaak op afstand de oorzaak van de pop-ups achterhalen en deze verwijderen.

Bescherming tegen virussen

Goede antivirus software beschermt u tegen veel vormen van cybercriminaliteit maar niet wanneer u criminelen toegang geeft tot uw computer of wanneer u uw gegevens deelt met criminelen. Wees daarom altijd voorzichtig.

Toch is het verstandig om uw pc goed te beschermen met antivirus software.
BP-Web kan u hierbij helpen door Bitdefender Antivirus Plus op uw pc of laptop te installeren. Bitdefender is een van de beste antivirus pakketten op de markt.

Neem contact met ons op voor meer informatie of advies.